112 évig él a világ legtovább élő édesvízi hala az Ictiobus cyprinellus

Az Egyesült Államok egész területén található, a Nagy-tavak déli részétől Alabama és Louisiana csatornáig, nyugaton Texasig és Montanáig. Általában sekély duzzadásokban, vízgyűjtőkben, nagyon lassú folyású folyókban vagy mocsarakban élnek, jól bírják az alacsony oxigéntartalmú élőhelyeket. Legfeljebb kb. 135 cm hosszú, átlagos hossza kb. 30–40 cm. Kb. 35-40 kg nehéz lehet. Planktontáplálkozók. Ivarérett körülbelül 2 éves korában lesz. Az ívási túrákra áprilistól júniusig kerül sor. Ebben az időben a folyókkal felfelé vándorolnak az ívási területeken. A nőstény ott ívja az ikráit (legfeljebb 200 000–300 000) a vízi növényeken. Egy nő több hímmel párosodhat.
A világ legtovább élő édesvízi halai, amelyek 112 évig is élnek, azonban a biológusok úgy vélik veszélyben vannak, ami ismételten az ember beavatkozásának az eredménye. A Science Alert szerint a biológusok gyanították, hogy ez a hal hosszabb ideig is élhet, mint azt korábban gondolták, ezért arra törekedtek, hogy megtudják, hány évesek lehetnek. 2011 és 2018 között nagy mennyiségű halat fogtak ki adatgyűjtés céljából. Néhány példányt lefényképeztek, megmértek, azonosítottak és megcímkéztek, mielőtt visszaengedtek volna a természetbe, hogy a csapat ezután meg tudja mérni az időbeli változásaikat. További 386 egyed nem volt annyira szerencsés, mert felboncolták őket koruk meghatározása céljából.
A vizsgált halpopulációk 85–90% -a azonban 80 évesnél idősebb volt, ami igen nagy problémát jelent. Ha egy halpopuláció nem fiatal, azt bizonyítja, hogy ebben ismét az emberi tevékenység a fő bűnös.

0
Megosztás

Tetszik, amit látsz?

Nyomd meg az alábbi gombot, hogy kövess minket, nem fogod megbánni...