Titi Hajnalka: Miért nem nőnek örökké a hegyek?

Képzeljünk el egy olyan világot, ahol a hegyek nagyon magasra nőnek, áthatolnak a felső légkörön, és sziklás labirintust hoznak létre a pilóták számára.

Lehet, hogy ez a világ létezik valahol az univerzum távoli területein. De a Földön a hegyek nem tudnak sokkal magasabbra emelkedni, mint a Mount Everest, amely a tengerszint felett 29 029 láb (8840 méter).
Szóval mi akadályozza meg bolygónk hegyeinek növekedését ... örökre?
Két fő tényező korlátozza a hegyek növekedését - mondta Nadine McQuarrie, a Pittsburghi Egyetem geológiai és környezettudományi tanszékének professzora.
Az első korlátozó tényező a gravitáció. Sok hegy képződik a Föld felszíni rétegében a lemeztektonikának nevezett mozgások miatt; ez az elmélet a földkérgét mozgathatónak és dinamikusnak írja le, nagy darabokra osztva, amelyek az idő függvényében mozognak. Amikor két lemez ütközik, az ütés az anyagot megérintő szélektől felfelé mozgatja. Így alakult ki az ázsiai Himalája hegység, amely magába foglalja az Everest-hegyet is.
A hegyek egyre növekszenek, amíg "túl nehéz nem lesz ezt a gravitáció elleni munkát végezni" - mondta McQuarrie a Live Science-nek. Egy bizonyos ponton túl nehéz lesz, és saját tömege megállítja a két lemez összenyomódása által okozott felfelé növekedést.
De a hegyek más módon is kialakulhatnak. A vulkáni hegyek, mint például a Hawaii-szigetek, olvadt kőzetből alakulnak ki, amely felbukkan a bolygó kérgén és felhalmozódik. De függetlenül attól, hogy a hegyek miként alakulnak ki, végül túl nehézekké válnak és a gravitáció legyőzi őket - mondta McQuarrie.
Más szavakkal, ha a Földnek kevésbé lenne gravitációja, a hegyek magasabbak lennének. Valójában ez történt a Marson, ahol a hegyek sokkal magasabbak, mint a bolygónkon - tette hozzá McQuarrie. A Mars Olympus Mons, a Naprendszer legmagasabb ismert vulkánja 25 000 m magasságban 82.020 láb (kb. háromszor magasabb), mint az Everest-hegy.
Valószínűleg azért, mert a Mars alacsony gravitációval és magas kitörési arányokkal jár, a hegyi épületek lávaáramlása sokkal hosszabb ideig folytatódik a Marson, mint valaha is a Földön, állítja a NASA . Sőt, a Mars kéreg nem oszlik olyan lemezekre, mint a bolygónk. A Földön, amikor a lemezek a hotspotok körül mozognak - a köpeny azon területein, amelyek forró hullámokat lőnek ki - új vulkánok képződnek, és a meglévő vulkánok kihalnak. A Föld köpenyében végzett tevékenység eloszlatja a lávát egy nagyobb régióban, több vulkánt képezve. A Marson a kéreg nem mozog, így a láva egyetlen masszív vulkánba halmozódik fel.
A Föld hegyi növekedésének második korlátozó tényezői a folyók. Eleinte a hegyek magasabbnak tűnnek, aztán a folyók a hegyeket faragják és anyagot emésztenek, mély réseket hozva létre a belsejükben. "Ezek a nagyon magas, gyönyörű, drámai csúcsok valójában egy kicsit alacsonyabbak, mint maga a fennsík" - mondta McQuarrie. Mivel azonban a folyók lebontják az anyagot, csatornáik túl meredekek lehetnek. Ez földcsuszamlásokat válthat ki, amelyek anyagot szállítanak a hegyről, és korlátozhatják annak növekedését - tette hozzá.

0
Megosztás

Tetszik, amit látsz?

Nyomd meg az alábbi gombot, hogy kövess minket, nem fogod megbánni...