A Hortobágyi Nemzeti Park, amely büszkén viseli Magyarország első nemzeti parkjának címét, egy különleges hely, ahol a természet, a történelem és a hagyományok találkoznak. Európa legnagyobb összefüggő, természetes füves pusztáinak otthont adó park nem csupán hazánk, hanem az egész világ számára is kiemelkedő értékekkel bír.

Az UNESCO 1999-ben ismerte el világörökségi helyszínként, elismerve ezzel a hagyományos pásztorkodás és a puszta egyedülálló tájképét.

Egy ősi táj története

A Hortobágyon az emberi tevékenység nyomai a fiatalabb kőkorszakig nyúlnak vissza, ami a réz- és bronzkorban épült kurgánok, azaz kunhalmok megjelenésében öltött testet. Ezek a dombok ma is láthatóak, és a régmúlt emlékeit őrzik. A táj múltja a közösségi legeltetésen keresztül íródott, legyen szó akár a királyi birtokról, Debrecen külső legelőiről vagy állami tulajdonban lévő területekről. A 17. század második felében épült csárdák és hidak, mint például a híres Kilenclyukú híd, ma már a Hortobágy jelképeivé váltak.

A természet és a hagyományok őrzője

A park alapításának elsődleges célja a természeti értékek és a sajátos pusztai tájkép, valamint a hagyományos életforma védelme volt. Az évek során több bővítésen esett át, így ma már több mint 80 ezer hektáron terül el. A terület egyharmada nemzetközi jelentőségű vizes élőhely, amely a Ramsari Egyezmény védelme alá esik.

Különleges élőhelyek és fajok

A Hortobágy szívében szikes gyepek, legelők, rétek, mocsarak és halastavak találhatók, amelyek rendkívül fontosak a madarak fészkelése és vonulása szempontjából. Az őszi daruvonulás különösen látványos esemény a parkban. Az élőhelyek megőrzése és rehabilitációja hozzájárul a térség biológiai sokféleségének fenntartásához.

Fedezd fel a Hortobágyi Nemzeti Parkot

A Hortobágyi Nemzeti Park nem csak egy látogatásra váró hely, hanem egy élő történelem, ahol a természet és az emberi kultúra együtt létezik.
További információkért és a park felfedezéséhez látogasson el a park hivatalos weboldalára, valamint az UNESCO honlapjára

Újdonságok? Hüm?

Hagyd, hogy értesítselek téged legújabb eseményeinkről, akcióinkról, kiadványainkról vagy ajánlatunkról.

Hasznos oldalak

0
Megosztás

Tetszik, amit látsz?

Nyomd meg az alábbi gombot, hogy kövess minket, nem fogod megbánni...