ÁLLAPOT: Kritikusan veszélyeztetett
TUDOMÁNYOS NÉV: Eretmochelys imbricata
SÚLY: 40-70 kg
HOSSZ: 75-90 cm
ÉLŐHELYEK: Óceánok

A sólyomcsőrűek nevét keskeny, hegyes csőrükről kapták. A páncéljuk pikkelyeinek jellegzetes mintázata van, melyek a széleken fogazott megjelenést kölcsönöznek. Ezek a színes mintás páncélok rendkívül értékessé teszik őket, és általában "teknőspáncélként" árulják a piacokon.
A cserepesteknősök főként a trópusi óceánokban találhatók meg, elsősorban a korallzátonyok környékén. Főleg szivacsokkal táplálkoznak, melyeket keskeny hegyes csőrükkel kiszednek a zátonyok hasadékaiból, de esznek tengeri kökörcsint és medúzákat is. A tengeri teknősök a Földön létező hüllők csoportjának élő képviselői, amelyek az elmúlt 100 millió évben éltek vizeinkben. Alapvető láncszemei a tengeri ökoszisztémáknak, és segítenek megőrizni a korallzátonyok és a tengeri növények egészségét.

Miért fontosak

A cserepesteknős segít megőrizni a korallzátonyok egészségét. Mivel eltávolítja a szivacsokat a zátony felszínéről, így jobb hozzáférést biztosítanak a zátonyhalaknak a táplálékuk eléréséhez. Kulturális jelentőségük és turisztikai értékük is van. Például a Korall-háromszög helyi lakosai számára a teknősöket megcsodálni érkező látogatók érkezése, elég jó bevételi forrás.

Veszélyek

A többi tengeri teknőshöz hasonlóan a sólyomcsőrűeket is fenyegeti a fészkelő és táplálkozó élőhelyek elvesztése, a túlzott tojásgyűjtés, a halászattal összefüggő mortalitás - mortalitás az a halálozási arányszám, ami megmutatja, hogy egy adott csoporton belül vagy egy adott okból hányan halnak meg - a szennyezés és a part menti települések fejlődése. Erre rájön még az illegális állatkereskedelem, mely jelentős egyedet fog be.
Halászat miatti pusztulás
A cserepesteknős különösen fogékony a halászhálóba való belegabalyodásra és a horgászhorgokra való véletlen beakadásra. A tengeri teknősöknek fel kell jönniük a felszínre, hogy lélegezzenek, ezért sokan megfulladnak, ha beleakadnak valamilyen halászati eszközbe. A halászat fokozódása miatt, ez a veszély egyre nagyobb problémát jelent.

MIT CSINÁL A WWF

A WWF közösségekkel együttműködve csökkenti a teknősök befogását. A teknősök pusztulásának hátterében gyakran a gazdasági döntések hiánya áll, ezért a WWF alternatív megélhetési lehetőségek kidolgozásán dolgozik, hogy a helyiek többé ne függjenek a teknősökből származó bevételektől. A WWF azon is dolgozik, hogy a TRAFFIC-on, a vadon élő állatok kereskedelmét figyelő hálózaton keresztül megállítsa. Helyi őröket is képeznek, hogy megvédjék a teknősöket az orvvadászattól.

A teknősök élőhelyének védelme

A WWF szerte a világon azon dolgozik, hogy védett tengeri területeket (MPA) hozzon létre annak érdekében, hogy a tengeri teknősöknek biztonságos helyük legyen a fészkeléshez, táplálkozáshoz és szabad vándorláshoz. Arra ösztönözik a kormányokat, hogy erősítsék meg a jogszabályokat, és biztosítsanak forrásokat a tengeri teknősök védelme érdekében. A WWF emellett támogatja a teknősfészkek megfigyelését és járőrözését a világ számos részén. Ez gyakran ökoturisztikai lehetőségekhez vezet, és alternatív megélhetést kínál a helyieknek.

Műholdas követés

A műholdas követés segítségével a kutatók nyomon követhetik a tengeri teknősöket, amint azok egyik helyről a másikra úsznak. A kapott adatok megmondják, hol vannak a fontos táplálkozási területek, és segít a vándorlási útvonalak felderítésében, és segít megállapítani, hogy, hol kerülhetnek kapcsolatba a teknősök a halászati tevekénységekkel és más veszélyekkel.

0
Megosztás

Tetszik, amit látsz?

Nyomd meg az alábbi gombot, hogy kövess minket, nem fogod megbánni...