Hugh Lofting, 1886. január 14 született és 1947. szeptember 26 halt meg. Angol író, gyermekregények írója.

Leghíresebb klasszikusokká vált regénysorozatában alkotta meg Dolittle doktor karakterét. Néhány rész az 1930-as évektől jelent meg Franciaországban.
Hugh John Lofting Maidenheadben született, az angol Berkshire megyében, angol és ír szülőktől. Járt a Saint Mary's College jezsuita internátusába, majd tizennyolc éves korában 1905-ben emigrált az Egyesült Államokba. Beiratkozott a rangos Massachusettsi Műszaki egyetemre, és megszerezte az építőmérnöki oklevelet.
1908 és 1909 között építőmérnökként dolgozott Kanadában. 1910-től 1912-ig volt Nyugat-Afrikában.
1912-ben visszatért az Egyesült Államokba, ahol feleségül vette Flora Small-t majd New York-ban telepedett le.
Az első világháború alatt alkotta meg Dolittle doktor karakterét azokban a levelekben, amelyeket gyermekeinek küldött, miközben ő a fronton volt. Nem akart írni a háborúról, és tudta azt is, hogy minden levelet cenzúráznak, így ezt a formát választotta családja szórakoztatására és távollétük enyhítésére.
1919-ben Hugh Lofting családjával Connecticut államba ( Egyesült Államok ) költözött . 1927-ben felesége meghalt. 1928-ban feleségül veszi Katherine Harrower Peters-t, de 1 év múlva tüdőgyulladást kapott és meghalt. 1935-ben harmadszor vette feleségül a kanadai Josephine Fricker-t, akitől a következő évben fiuk születik.
Hugh Lofting 1947-ben halt meg a kaliforniai Topangában ( Egyesült Államok ), hatvanegy éves korában.
Habár gyermekszerzőnek minősül, a Hugh Lofting regényeiben megjelenő témák és elképzelések (a háború pusztításait, az ökoszisztémák összetettségét, a megkülönböztetésre hívja fel a figyelmet. Hugh Lofting nem tartotta magát gyermekírónak.


Újdonságok? Hüm?

Hagyd, hogy értesítselek téged legújabb eseményeinkről, akcióinkról, kiadványainkról vagy ajánlatunkról.

Hasznos oldalak

0
Megosztás

Tetszik, amit látsz?

Nyomd meg az alábbi gombot, hogy kövess minket, nem fogod megbánni...