Klytia, a görög mitológiában, egy óceánida vagy nimfa volt, akinek szülei az óriási óceán személyesítése, Okeanosz és a titánia Téthüsz voltak. Az óceánidák, akik közé tartozott, általában tengeri nimfák voltak, akik az óceán különböző részeit képviselték.

Fő történet: A szerelme Heliosszal

Klytia legismertebb története a szerelme Heliosszal, a Nap istenével kapcsolatos. Ez a mondák egyik központi eleme. Heliosz, aki naponta áthajtotta az égen a Napot hordozó szekérét, ismert volt változatos szerelmi kalandjairól. Klytia mélyen beleszeretett Helioszba, azonban szerelme nem volt viszonzásra találó, mivel Heliosz egy másik szerelmi érdeklődése, Leukothoe felé fordult.

A Mitológiai fordulat: Átváltozás

Klytia, akit mélységes fájdalom és féltékenység gyötört, elárulta Leukothoe-t apjának, ami végül a lány halálához vezetett. Azonban ez a cselekedet sem hozta meg neki Heliosz szeretetét. Heliosz elutasítása után, Klytia kilenc napon át ült a sziklákon, Heliosz szekerét nézve ahogy az égen áthalad, táplálkozás és ital nélkül. Végül istennővé változott át, vagy ahogy néhány változat tartja, egy napraforgóvá (vagy egy másik növény, ami a Nap felé fordul) alakult át, örökké követve Heliosz útját az égen.

Megjelenés és ábrázolás

Klytia megjelenésére és ábrázolására vonatkozóan nincsenek konkrét leírások, de gyakran ábrázolják őt gyönyörű nimfaként, aki vágyakozva néz fel az égre vagy a napraforgóként való átváltozás pillanatában. Művészeti ábrázolásokon gyakran a Nap felé forduló növényként jelenik meg, kiemelve az örök szerelmét és hűségét Heliosz iránt.


Clytie (vagy Klytia) maga nem volt istenség a görög mitológiában, így nem volt "istennője" semminek. Ő egy nimfa volt, pontosabban egy óceánida, azaz az óceán és a tengeri elemek egyik kisebb istennője vagy természeti lénye. Clytie híres története nem az istenségéről szól, hanem inkább egy tragikus szerelmi történetről Heliosz, a Nap istenével, és arról, hogy hogyan változott napraforgóvá az őt nem viszonzó szerelme miatt. Tehát ha arról beszélünk, "minek az istene volt", Clytie esetében inkább a természeti jelenségekkel és az emberi érzelmekkel kapcsolatos allegóriáról van szó, mintsem egy konkrét istenségről.

Újdonságok? Hüm?

Hagyd, hogy értesítselek téged legújabb eseményeinkről, akcióinkról, kiadványainkról vagy ajánlatunkról.

Hasznos oldalak

0
Megosztás

Tetszik, amit látsz?

Nyomd meg az alábbi gombot, hogy kövess minket, nem fogod megbánni...